Česta pitanja i odgovori

Klikom na odabrano pitanje otvoriće se odgovor na isto. Ukoliko traženog odgovora nema, ili imate dodatnih nedoumica koje se tiču našeg proizvodnog programa i usluga, kontaktirajte naš prodajni tim. Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Kako izabrati agregat i koji agregat kupiti?

Neka od osnovnih pitanja, na koja je potrebno odgovoriti prilikom izbora agregata

Svrha (aplikacija) za koju će se agregat koristiti?

Potrebna vrsta i snaga agregata?

Potrebna pouzdanost?

Način i mesto instalacije (ugradnje) agregata?

Cena agregata (budžet)?

Prvo treba izabrati koja vrsta i snaga agregata Vam je potrebna:

 • Monofazni (230 V , 50 Hz): za napajanje samo monofaznih potrošača do 20 kVA
 • Trofazni (400 V/230 V, 50 Hz): za napajanje trofaznih i monofaznih potrošača od 3 kVA do 20 kVA
 • Prenosni (portable) benzinski ili dizel za snage do 20 kVA
 • Stacionarni od 10 kVA do 2000 kVA
 • Otvoreni tip agregata – predviđen za unutrašnju montažu
 • Kontejnerski tip agregata (canopy) – predviđen za spoljnu montažu a može se montirati i unutar objekta (zaštita od atmosferskih uslova i zaštita od buke)

Potrebna snaga agregata

Izbor snage agregata je složen proces i vrši se na osnovu proračuna snaga potrošača, tipa potrošača, načina puštanja svih potrošača koji treba da se napajaju sa agregata kao i proračuna padova napona koje potrošači prouzrokuju prilikom startovanja.

 • Ukoliko nema elektromotornog pogona snaga agregata se dobija tako što saberu sve prividne snage potrošača (kVA) i doda rezerva od minimalno 10% i izabere prvi veći tipski agregat.
 • Ukoliko postoji i elektromotorni pogon vrši se uslovljavanje da se svi elektromotori preko 3 kW upuštaju preko soft startera ili zvezada trougao ili frekventnog regulatora. Tada se snaga agregata dobija tako što se saberu sve prividne snage potrošača i doda još dvostruka vrednost prividne snage najvećeg elektromotora i izabere prvi veći standardni agregat.

Potrebna pouzdanost

U zavisnosti od aplikacije za koju će se koristiti bira se i potrebna pouzdanost agregata. Ukoliko su potrošači veoma bitini i zahteva se visoka pouzdanost rada agregat moraju se uzeti u obzir i sledeći elementi pri izboru agregata:

 • POGONSKI MOTOR - Bira se pogonski motor renomiranog evropskog proizvođača sa zastupljenim servisom i rezervnim delovima: PERKINS, FTP IVEKO, VOLVO…
 • GENERATOR - Bira se renomiranog evropskog proizvođača STANFORD,MARELLI, MECC ALTE, LINZ, SINHRO…)
 • MIKROPROCESORSKI KONTROLER - Za uravljanje radom agregata visoke pouzdanosti, biraju se onih proizvođača, čije kontrolere možete pronaći na lageru, na našem tržištu kao (COM AP, DSE, DATAKOM…)
 • ATS (Automatic Transfer Switch) - Orman za prebacivanje potrošača mreža/agregat - Biraju se komponenete renomiranih evropski proizvođača (ABB, SCHRACK, SCHNEIDER, NOARK) kojih ima na lageru na našem tržištu)
 • SERVISNA SLUŽBA - Obučena i opremljena servisna služba, za brz odziv, 24h sedam dana u nedelji, jedan  je od ključnih faktora pri izboru agregata.

Dodatni elementi pri izboru agregata:

 • Redudantni (posebni, nezavisni) kontrolno upravljački sistem agregata - Sa nezavisnim davačima, koristi se u slučaju otkaza osnovnog
 • Orman BY PASS  - Nezavisni orman preko koga se može prebaciti napajanje u slučaju otkaza ormana ATS
 • SCADA - Daljinski nadzor i upravljanje radom agregata, 
 • Način i mesto instalacije agregata - Da bi se agregat nesmetano koristio mora da instalira prema zahtevanim uslovima:
 • Prostorija u kojoj se smešta agregat i oprema: (dimenzije prostorije)
 • Provetravanja prostorije - Proračun potrebene količine vazduha i izbor najpogodnijeg načina za provetravanje preostorije
 • Izrada temelja agregata - Proračun i crtež temelja na osnovu izabranog agregata
 • Način dopremanja goriva
 • Izrada izduvnog sistema (auspuha)
 • Cena agregata

U današnje vreme, vreme ekonomske krize, cena agregata, jadan je od najbitnijih elemenata pri njegovom izboru. Ona je, nesumljivo faktor na osnovu koga treba izabrati agregat, ali prvo treba zadovoljiti sve tehničke zahteve agregata, uzeti u obzir svrhu za koju će se koristiti i onda na osnovu izabrane grupe proizvoda, izabrati onaj agregat čija je cena najbolja.

Kako razumeti snagu agregata?

Da bi smo u potpunosti razumeli pojam snage kod generatora električne energije neophodno je da razumemo sledeća tri pojma, prividnu snagu S izraženu u KVA, aktivnu snagu P izraženu u kW i reaktivnu snagu Q izraženu u kVAr.

Gde je, dakle P, aktivna snaga, snaga koja vrši koristan rad. Ona predstavlja veći deo prividne snage i troši se na snabdevanje aktivnih potroača, čisto reaktivnih opterećenja (potrošača).

Q je reaktivna snaga, snaga koja se troši na pokrivanje raznih gubitaka unutar samog agregata, ali i za snabdevanje energijom reaktivnih potrošača (magnećenje magnetnih kola pojedinih uređaja, fluorescentna rasveta, asinhroni motori, regulacija napona na transformatorima itd.).

S je prividna snaga, tako reći, ukupna snaga koju generiše naš generator. Ona ima i aktivnu i reaktivnu komponentu, tako pokriva i aktivnu i reaktivnu potrošnju reaktivne energije. Faktor snage, cosφ, predstavlja odnos aktivne snage i prividne snage, cosφ = P/S.

Analogno ovom objašnjenu posmatraćemo kriglu piva sa slike ispod. Kada naručimo kriglu piva u baru, dobijamo sledeće, kriglu zapremine 0.5 l. Ova zapremina analogna je snazi S, tražili smo 0.5 l i to smo dobili. Unutar krigle postoji tečni deo, deo koji služi za naše uživanje i okrepljenje, kao i kod naših potrošača. To je onaj deo energije koji mi kao konzumenti direktno osećamo i uživamo u njoj. Konačno, do vrha krigle, nalazi se pena, ona je tu da bi ispunila kriglu u potpunosti, u slucaju generatora to je Q, sa njom se pokrivaju gubitci usled prenosa električne energije, vrši se magnećenje transformatora kako bi se na njima održao konstantan napon. Dakle, energija koju ne možemo direktno da osetimo ali svakako postoji i ima svoju namenu, ispunjavajući naše elektroenergetske potrebe, baš kao i pena koja popunjava kriglu.


Share
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram